cestovni-ruch.cziCOT.czCZeCOT.infoWMP.czXMLevents
logo cestovni-ruch.cz

 Databáze dodavatelů
 Reality v CR
 Hotelnictví
 Cestovní kanceláře
 Pohostinství
 Lázeňství
 Hoteloví podvodníci
 Informační zdroje
 Zákony a vyhlášky
 Evropská unie
 Letecká doprava
 Výstavy a veletrhy
 Vzdělávání
 Statistika
 Kategorizace
 Diskuzní fóra
 Reklama a kontakt
 
RSS 2.0.
Partneři serveru:
COT Business
Agentura CzechTourism

KRAJOVÉ SPECIALITY


·10.09.2009 | MICHAEL KLIMA | Zobrazit Zobrazit Poslat emailem Poslat
·21.03.2017 | mik

Poslat emailem Poslat e-mailem  Komentovat
Příspěvek od mik z 21.03.2017

>CZECH SPECIALS, NYNÍ OCHUTNEJTE ČESKU
>REPUPBLIKU
>Přiložil jsem vám seznam krajových specialit
>Tondy Nestávala a nejspíše se pobavíte dalším
>seznamem krajových specialit Restaurací a
>jídelen v Praze 9, vydaných asi tak v roce
>1967.
>
>
>KRAJOVÉ SPECIALITY RESTAURACÍ A JÍDELEN V
>PRAZE 9
>ÚVOD
>Jídlo je tak obecná
>a rozšířená činnost,
>že zapomínáme!
>□
>Kdo dobrou krmi připraviti znal,
>byl v každé době veleben a ctěn.
>Ať kníže, císař, nebo mocný král,
>se cítil nejlíp, když byl nasycen.
>
>A výjimkou snad není dnešní doba,
>dnes dobře najíst se chce každý kmán,
>při hodech lukulských pak mizí lidská zloba,
>však talent, jak je připravit,
>…….. ten není každému z nás dán.
>
>Ano, v každém koutě naší krásné země
>si připravila po svém každá ves,
>tak čest všem předkům naším vzdejme,
>a starým jídlem dobrým nepohrdněme ani dnes!
>(Socialistická poezie, pozn. M.Klíma)
>□
>
>V kuchařském umění, stejně jako v jiných
>oborech, nelze pouze tvořit, ale také vhodně
>využívat všeho co dobrého a osvědčeného, co již
>bylo vytvořeno.
> Soubor stávajících receptů je sice velmi
>bohatý, obsáhlý a pestrý, ale „oblibu“ u našich
>kuchařů a kuchařek si našlo pouze málo druhů
>pokrmů, a tak jídelní lístky jsou nejenom
>fádní, málo pestré, ale i nedostatečně
>obměňované.
> Dá se říci, že jsou téměř všude stejné ať již
>v Praze, Plzni, či Ostravě. K obohacení těchto
>stereotypních jídelních jídelníčků jsme sáhli
>do pokladnice krajové stravy a to se snahou
>obohatit sortiment podávaných pokrmů o místní
>krajová a územní jídla.
> U převážné většiny jídel jsou základními
>surovinami brambory, smetana mléko, slanina,
>houby a vejce.
> Vhodná kombinace příloh, a to zejména salátů,
>může být vhodným doplňkem uváděných specialit.
> Přejme si, aby toto naše vydání se dostalo do
>ruku iniciativních zaměstnanců, kteří by uměli
>všechny tyto speciality nejen chutně uvařit,
>ale také i svým hostům, strávníkům doporučit.
> Miroslav Kodera
> Ředitel podniku RaJ 9
>VYDÁNO POUZE PRO VNITROPODNIKOVOU PTŘEBU.
>Sestavil : Alois Houžvička
>□
>Znal jsem osobně oba tyto soudruhy a nemohu k
>tomu dodat více, než s podobnými BS v v českém
>pohostinství se setkáte ještě dnes, po více než
>40 letech se nezměnilo nic než zařazení
>některých těch specialit do jiných krajů.
>(pozn. M. Klima)
>
>
>
>PRAŽSKÁ A STŘEDOČESKÁ KUCHYNĚ
>Polévka couračka
>Zbraslavský kotlet
>Pražský guláš
>Vepřový kotlet pražského uzenáře
>Valdštejnův měšec
>Vepřové žebírko podle rychtáře
>Žofínské roštěnky
>Řízek po vinárensku
>Poděbradské ptáčky
>Staročeská vepřová na zázvoru
>Blanická roláda
>Řízek podle šenkýřky
>JIHOČESKÁ KUCHYNĚ
>Polévka kulajda, jihočeská
>Polévka kulajda, prácheňská
>Polévka kulajda, konšelská
>Polévka kulajda, chalupnická
>Polévka kulajda, netolická
>Volyňský guláš
>Vorařský guláš
>Písecká hovězí pečeně
>Šumavská hovězí pečeně
>Zvíkovská vepřová
>Vepřový řízek Petra Voka
>Lepenice s cibulko
>Cmunda po Kaplicku
>Putimské žebírko
>Kapr po Jordánsku
>ZÁPADOČESKÁ KUCHYNĚ
>Domažlické ragu
>Klatovský závitek
>Vodňanská roštěná
>Plzeňský karbonát
>Lázeňská jehla
>Chodské opečenky
>SEVEROČESKÁ KUCHYNĚ
>Děčínský kotlet
>Jizerský drak
>Kuře po sklenářsku
>Chmelařské žebírko
>VÝCHODOČESKÁ KUCHYNĚ
>Podkrkonošské kyselo
>Kočičí svatba
>Staročeská sekaná
>Vamberský řízek
>Cibulář
>Guláš rohozeckého mlynáře
>Novopacký drahokam (guláš)
>Rýbrcoulské žebírko
>Krakonošská topinka
>Vepřová játra pana sládka
>Pašerácký kotlet
>JIHOMORAVSKÁ – HANÁCKÁ KUCHYNĚ
>Polévka cibulačka
>Polévka zásmažačka
>Polévka kozí brada
>Hanácká roštěná
>Hanácký závitek
>Hanácký vrabec
>Slovácká pochoutka
>Zabíječkový guláš
>Mikulovský kotlet
>Hanácké zelí obložené
>Slovácký guláš
>Znojemský sekaný biftek
>Moravská omeleta
>Moravská roštěná
>Olomoucká specialita
>SEVEROMORAVSKÁ — SLEZSKÁ A VALAŠSKÁ KUCHYNĚ
>Polévka česnečanka
>Polévka havířská izolačka
>Polévka slezská zelnačka
>Polévka valašská štědračka
>Slezský bigoš
>Lašská kotleta
>Hukvaldský závitek
>Slezský řízek
>Slezské smotky
>Lipnický špaček
>Beskydský závitek
>Řízek strýce Matalíka
>

Nejsem si jist, zda je to (jak v úvodu deklarujete) k pobavení. Asi jste si neuvědomil, že i takové věci, jako racepty, jsou naší minulostí založenou na naší kutůře. Sochy a pověsti taktéž nikdo nezesměšňuje. Pokud chcete namítat, že trendy se vyvíjejí, pak rozbijte všechny barokní sochy a nahraďte je moderními skulptůrami třeba z propylenu. Je hezké mít dosažitelné nové a moderní a to i v gastronomii, ale na druhou stranu ne vše staré je špatné. Mimochodem, kolo používáme dodnes i když s obměnami. Tyto obměny jsou jen estetické, princip se nezměnil. Uvařit pokrm, jak byl popsán před padesáti lety, je již prakticky nemožné, neboť sehnant autentické suroviny neni možné, ale je s podivem, kolik lidí v dnešní době v restaurcích vyžaduje tuto, jak říkají domácí kuchyni a nevadí jim, že jsou tato jídla zcela jiná, jen název zůstal stejný.A to je smutné, nikoli k pobavení.

© 1999-2018 Hotel Fontána, s.r.o. - Ubytování Svitavy.
Kontaktní e-mail info@cestovni-ruch.cz. Informace a pravidla Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu zakázáno vyjma odborných prací pro školní či vědecké účely v případě, že budou respektována pravidla citace a uvedení zdroje.